julbak och feber
Har vart förkyld en tid nu, och idag har jag haft feber stundvis, tur att det finns alvedon!
Har iaf trotsat förkylningen en del och har gjort lite julgodis.
Julmusiken har flödat ur högtalarna, likväl som min kreativitet har flödat något (inte speciellt påhittigt, men kul var det !
har gjort 2 sorters knäck och mozartkulor :)
Recept:
Knäck 1 :
4dl socker
4dl Grädde
4dl ljus Sirap
Kokas ihop till ett kulprov kan göras (häll upp ett glas med vatten, ta en sked och häll lite av knäcksmeten i ett glas, när du kan förma smeten till en kula utan att den flytar ut och att kulan har önskad konsistens, då är knäcken färdig)
Knäck 2 : (messmörsknäck)
1,5 msk smör
1dl grädde
1,5 dl ljus sirap
1dl socker
1dl messmör
Kokas till kulprov kan göras.
(Ja jag vet att denna knäck låter väldigt konstig, men tro mig, det är extremt gott! alla jag känner som provat denna tycker om den, vissa säger tillochmed att den är godare än vanlig knäck, så den är värd att testa! :) )
Mozartkulor:
Dessa är lite tidskrävande och en fördel är att man är på pysselhumör! :)
Jag använde mig av:
300gr Nougat
700gr mandelmassa
300gr mörk blockchoklad
100gr vit choklad.
(Ca 60 kulor)
1.Skär man nougaten i täningar (ca 1*1 cm)
2.Skär du en skiva av mandelmassan, kavlar ut den på ett lämpligt undelag (detta upprepas för varje skiva mandelmassa)
3. Lägg en kub med nougat på mandelmassan, skär en lagom bit av den utkavlade mandemassan och se till att mandelmassan täcker hela nougatkuben (det gör inget om det ser lite mycket ut)
4. När hela nougaten är täckt med mandelmassa så rullas klumpen till en boll.
upprepa detta med alla kuber du har gjort.
5 När alla kulor är rullade smälter du chokladen (vattenbad eller i mikro, men gör du det i mikro föreslår jag att du värmer 30 sek och sedan tar ut och rör om, sedan 20 sek och rör om, och sedan upprepar till chokladen är smält, var försiktig, det är lätt att bränna chokladen! )
7.Doppa kulorna i dchokladen så de får ett jämnt täcke av choklad,
8. Låt chokladen stelna
9. under tiden som chokladtäcket stelnar smälter du den vita chokladen.
10. När den vita chokladen är smält ringlas den över mozartkulorna.
11. När den vita chokladen också har stelnat kläs varje kula in i folie.
Hoppas att du tycker att något av mina recept är värd att prova, själv tycker jag att dessa tre är goda, och de är ofta väldigt populära, så även om mozartkulorna tar tid att göra så är det värt det då iallafall jag anser att halva känsal av julgodiset är att se andras reaktion på det man har gjort :)
jag ska göra fler julgodisar framöver och kommer fortsätta lägga upp recepten på dessa :)
